<- Terug

Al fietsend over mooie fietsroutes langs Schelde Rupel en Dender

De Scheldeland autorouteScheldelandroute (100 Km auto route)

Hoe bereiken ?

Op de Dries neem je ter hoogte van het rondpunt de Damstraat.  Op het einde neem je de N17 richting Dendermonde.  Na 3 Km (tweede verkeerslicht) volg je de pijl van de Scheldelandroute.

Korte beschrijving

De Scheldestreek tussen Dendermonde en Temse vormt een merkwaardig gebied.  Het landschap wordt nog altijd bepaald door deze rivier maar er is een in het oogspringend verschil. Aan de Oost-Vlaamse kant zijn industrie en verstedelijking duidelijker aanwezig. De rechteroever van de Schelde - grondgebied van de provincie Antwerpen- bleef hiervan gespaard.  Klein-Brabant, zoals het gebied ten zuiden van de Rupel en ten oosten van de Schelde heet, bleef lange tijd uit de menselijke greep op het landschap. Afgesloten door twee rivieren had het vrijwel geen verbindingswegen.  Met als gevolg dat industrialiseringsdrift en verkavelingswoede er minder toesloegen.  En het landschap en de inwoners er nog enige authenticiteit bewaarden.
Dat wil niet zeggen dat er aan de Oost-Vlaamse kant van de Schelde geen mooie hoekjes meer te vinden zijn. Ze bestaan nog, maar zijn meestal enkel te bereiken langs kleine, minder bekende weggetjes. De Scheldelandroute leert de autotoerist ze te ontdekken. Hij zal vaststellen dat, daar waar de menselijke ingrepen beperkt bleven, het landschap in wezen hetzelfde is langs beide oevers. En dat de paling langs beide kanten even goed smaakt. Het traject is ongeveer 100 km lang. Vanwege de vele bezienswaardigheden is het tamelijk belastend om het op één dag af te leggen. Daarom zijn er enkele verkortingen ingebouwd. De autotoerist kan ook onderweg aansluiten. Vanuit de richting Boom (A 12) bijvoorbeeld, of via Buggenhout.